Hirsivaurioiden korjaus

Yleisimpiä vanhojen hirsitalojen korjaustöistä on alimpien hirsien vaihtaminen eli hirsitalon kengittäminen. Joskus hirret ovat saattaneet vaurioitua laajemmallakin alueella, mutta vanhan hirsirakennuksen korjaaminen on yleensä aina mahdollista. Hirrenvaihdon yhteydessä saattaa olla tarpeellista samalla tukea ja oikaista rakennusta tai korjata vaurioituneista perustuksia.

Rankarungon korjaustyöt

Rintamamiestalojen ja uudemman rakennusaikakauden talojen rankarunko on saattanut vahingoittua esimerkiksi rintamamiestalon kuistin edessä olevien betoniportaiden kastellessa rakennetta. Usein tällaiset korjaukset ovat pienelle alueelle rajoittuvia ja korjattavissa. Tärkeintä onkin ennen vaurion korjaamista poistaa sen aiheuttaja.

Alapohjan ja yläpohjan korjaustyöt

Vanhojen rakennusten tuulettuvan alapohjan eli rossipohjan yleisin vaurion aiheuttaja on alapohjan heikko tuuletus. Myös rakennuksessa mahdollisesti ollut vesivahinko on saattanut vaurioittaa alapohjarakenteita. Rossipohjan korjaustöiden yhteydessä on tärkeää huolehtia alapohjan tuuletusta. Huolellisesti tehty korjaus usein parantaa myös rakennuksen energiatehokkuutta.

Yläpohja on saattanut vaurioitua esimerkiksi vuotavan katon takia. Vanhojen talojen kattorakenteet on taidokkaasti tehtyjä ja korjattavissa vaurion aiheuttajan selvittämisen ja korjaamisen jälkeen.

Ulkoverhouksen korjaus ja uusinta

Talon julkisivu on saattanut vaurioitua vuosien saatossa. Joskus rakennukseen on järkevää tehdä kokonaisvaltainen julkisivuremontti ja parantaa samalla tuulensuojausta. Vanhojen rakennusten osalta, joissa on alkuperäinen ulkovuorilaudoitus, kannattaa harkita sen osittaista korjaamista. Kokonaan uuden ulkovuoren myötä rakennuksen ulkonäkö muuttuu vääjäämättä. Vanha julkisivulaudoitus on usein laadukkaasta puutavarasta tehtyä ja usein kannattaa korjata vain se mikä on rikki. Vanhojen talojen julkisivut sisältävät usein koristeellisia yksityiskohtia jotka kannattaa säilyttää tai tarvittaessa uusia vanhan mallin mukaisesti rakennuksen hengen säilyttämiseksi.

Kattotyöt

Vanhoissa rakennuksissa olevat katot kuuluvat olennaisena osana talon yleisilmeeseen. Nykyaikaisella kattohuovalla saa toteutettua näyttävän kolmiorimakatteen, tiilikaton saattaa saada vielä korjattua ja pärekattojakin voi tarvittaessa uusia.

Sisäremontit

Perinnerakentamisessa ja vanhojen talojen sisätilojen kunnostuksessa kannattaa käyttää hengittäviä ja pitkällä ajanjaksolla hyväksi havaittuja rakennusmateriaaleja.


Lauta- ja lankkulattiat

Vanhat näyttävät lankkulattiat kannattaa ehdottomasti säästää remontin yhteydessä. Lankut on tyypillisesti yhdistetty toisiinsa puutapeilla ja lattia on purettavissa alapohjaremontin yhteydessä ja kasattavissa taas uudelleen. Vaurioituneet lankut on mahdollista korvata ilman että koko lattia pitäisi uusia. Lattiaremontin yhteydessä on kannattavaa lisätä ilmansulkupaperi lattialankkujen alle vedon estämiseksi.

Uudella ponttilautalattialla on mahdollisuus saada aikaan pitkäikäinen ja näyttävä puulattia.

Lisäeristäminen

Vanhoissa taloissa joissa on tuulettuva yläpohja lisäeristäminen on erityisen kannattavaa. Lämmön noustessa ylös suurin osa siitä karkaa yläpohjan kautta. Tuulettuvan yläpohjan lisäeristäminen on yleensä helposti toteutettavissa. Vanhoissa taloissa kannattaa käyttää hengittäviä eristeitä joista on pitkä kokemus.

Piharakentaminen

Vanhan talon pihapiiri saattaa kaivata aitaa, terassia, ulkoportaita tai uutta piharakennusta rakennusajankohtaan sopivalla tyylillä toteutettuna.

Korjausneuvonta

Tarjoan tarvittaessa myös käytännönläheistä korjausneuvontaa ja ajatuksia erilaisista toteutustavoista perinteisten rakennustapojen saralla.